Monografie

Istorie Aprilie 6, 2014

Sat, comuna Avrămeni, situat la circa opt km nord-est de reşedinţa comunei şi circa cinci km sud-vest de satul Mitoc, pe dreapta Pârâului Răchita.

Sat întemeiat în urma împroprietăririi din anii 1919-1922 cu locuitori din satele Conceşti, Teioasa, Păltiniş, din preajma oraşului Darabani dar şi din satele comunelor Adâncata şi Zamostea, mai puţini, care au primit aici pământ în stăpânire din moşiile Panaitoaia-Zoiţani.

Primii locuitori ai satului au fost: D. Calistru, V. Ciubotariu, Leon Raicu, Alex. Bârsan. D. Alexoaie, Ioan Ianovici, veniţi din Adâncata, apoi familiile Matei, Găluşcă, Amihălăchioaie din Zamostea şi Teioasa.

Până în anul 1924, în noul sat, numit Valea Răchiţii, nume derivat de la configuraţia terenului străbătut de Pârâul Răchita, pe malurile căruia creş­teau răchite, s-au stabilit 16 familii, ajungând în anul 1929 la 45 familii.

Din cauza depărtării de localităţile mari ca şi lipsa drumurilor de acces, o parte dintre familiile stabilite iniţial aici s-au strămutat în sate mai mari din vecinătate.

Din anul 1948 s-a renunţat la numele iniţial şi s-a adoptat numele Dimitrie Cantemir, în memoria marelui principe cărturar, cel dintâi român membru al Academiei din Berlin din anul 1716.

Deşi creştini ortodocşi în totalitate, locuitorii acestui sat nu au avut locaş de biserică, deplasându-se pentru nevoile religioase la biserica din satele Zoiţani sau Timuş. Din anul 1998 s-a început construcţia locaşului de biserică, cu hramul „Sf. Părinţi Ioachim şi Ana”, de către vrednicul preot Ioan Manoliu, paroh al Parohiei Drăguşeni, ajutat de epitropul Prisacaru Petru, cu ziduri din cărămidă de la construcţii demolate anterior.

Şcoala din satul Dimitrie Cantemir s-a înfiinţat în anul 1930 cu primul învăţător Gh. Alexa, funcţionând pe rând în casele sătenilor: C. Ianovici, D. Epure, Aritina Mihalache, T. Panţiru.

În anul 1947 s-a construit primul local propriu pentru şcoală cu o sală de clasă şi cancelarie. În anul 1962 s-a construit un nou local de şcoală cu două săli de clasă şi cancelarie. În anul şcolar 1975-1976 şcoala era frecventată de un număr de 37 elevi, în clasele I-IV, fiind deservită de doi învăţători.